TIPS!!

Reisinfo/Tips

Hieronder vindt u een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden als u naar Zweden gaat. Het zijn hoofdzakelijk tips die wij zelf proefondervindelijk hebben geleerd of op andere manieren hebben verkregen en daarom met u willen delen. Uiteraard allemaal met u, als onze gast in het achterhoofd. Met onze avontuurlijke instelling vinden wij het leuk om zoveel mogelijk zelf uit te zoeken of te ondervinden maar wij kunnen ons ook voorstellen dat er mensen zijn die dat niet hebben of willen, vandaar deze tips. Onderaan deze pagina vindt u ook nog een aantal activiteiten die in de omgeving te doen zijn.

DE REIS NAAR ZWEDEN

Om naar Zweden te reizen heeft u verschillende optie’s, variërend van relaxt met de nachtboot of met tussenstops via de veerponten of helemaal via de vaste oeververbindingen tussen Denemarken en Zweden.

Nachtboot Kiel (D) – Götenborg (S)

Dit is met zekerheid de meest relaxte manier om naar Zweden te reizen, maar ook de duurste! U vertrekt om 19.00 uur uit Kiel om de volgende morgen om 09.00 uur uitgerust in Götenborg aan te komen. Vandaar uit is het nog een 4-5 uur durende trip om bij onze huisjes aan te komen. Deze overtocht dient u bij Stenaline vooraf te boeken, denk vooral ook om het diner mee te boeken (dit voorkomt een lange wachttijd voor het diner).

Veerdiensten Puttgarden (D) – Rödby (DK) en Helsingör (DK) – Helsingborg (S)

Deze overtochten zijn de traditionele veerdiensten tussen Duitsland en Denemarken en tussen Denemarken en Zweden. Deze overtochten kunnen in de hoogseizoen periode wat drukker zijn en zorgen voor wachttijden. Het is niet echt noodzakelijk om deze vooraf te boeken want de wachttijden zijn zelden langer dan uur omdat de afvaar tijden elk half uur zijn. De overtocht van Puttgarden naar Rödby duurt 45 minuten en kan gecombineerd worden met een lunch aan boord, winkelen of genieten van het uitzicht op het zonnedek. De overtocht tusen Helsingör en Helsingborg duurt slechts 20 minuten. Vandaar uit is het nog een 6-7 uur durende tocht naar onze huisjes. Indien het bekend is wanneer de terugreis naar huis is, is het handig om in Puttgarden een “Schwedenticket über Helsingborg”  te bestellen, dit is een ticket voor beide overtochten en eventueel als retourtje (dit scheelt tijd bij het inchecken). Voor exacte prijzen kunt kijken op de site van Scandlines.com

Vaste oeververbinding Storebelt brug (DK) en Öresundbrug (DK)-(S)

Voor diegene die geen “zeebenen” hebben of niet met een boot willen is er nog de mogelijkheid om via de vaste oeververbindingen in Denemarken en tussen Denemarken en Zweden te reizen. Er vanuit gaande dat te rijden route hetzelfde is als de hierboven beschreven route via de veerdiensten, rijdt u via de bruggen gemiddeld wel een 1 uur langer en ongeveer 150 km om. Houd er wel rekening mee dat voor beide bruggen tol betaald dient te worden. Voor de Storebelt brug betaald u ongeveer 35 euro en voor de Öresund brug ongeveer 45 euro per overgang.

De snelste overtocht

Onze ervaring is dat de snelste overtocht een combinatie van beide is. Zelf nemen wij altijd de veerpont Puttgarden – Rödby en de Öresundbrug. Deze manier gaat het snelst in tijd.

ZWEDEN EN MUGGEN

Ja, in Zweden zijn muggen, maar niet meer of erger dan bij ons in Nederland! Echter ze steken in Zweden wel venijniger. Er is veel tegen deze irritante beestjes te doen en er zijn genoeg manieren om de overlast tot een minimum te beperken. Uit eigen ervaring weten wij dat de in Nederland verkrijgbare producten niet sterk genoeg zijn om de Zweedse muggen op afstand te houden. Wij adviseren daarom om in Zweden een anti muggen product te kopen adviseren daarom “Mygga”, dit is in alle supermarkten verkrijgbaar

Verder is het zo dat de muggen hoofdzakelijk in de schemering aktief worden en ze bij vochtig weer en in een vochtige omgeving aktief zijn. Smeer u dus regelmatig in, beperk zoveel mogelijk het gebruik van licht in combinatie met open ramen en deuren en kleed u vooral ‘s avonds en bij warm weer na regen goed aan en als u gaat wandelen in de bossen of in de tuin wilt zitten.

UW TROUWE VIERVOETER MEE NAAR ZWEDEN

  • Vaccinatie tegen rabiës
    De hond of kat moet gevaccineerd zijn tegen rabiës met een vaccin dat goedgekeurd is door de WHO en eventuele hervaccinaties moeten uitgevoerd zijn volgens instructies van de fabrikant van het vaccin (let op de geldigheid!). De vaccinatie is niet nodig voor dieren die direct ingevoerd worden vanuit Groot Brittanië of Ierland.
    Deze inenting kan pas plaatsvinden als de hond of kat tenminste 12 weken oud is. Na de inenting moet u nog 21 dagen wachten voordat uw hond of kat Zweden binnen mag.
  • Identificatie door middel van een microchip
    De hond of kat moet te identificeren zijn met behulp van een microchip (bij voorkeur ISO standaard). Wanneer uw hond of kat een microchip heeft die niet voldoet aan de ISO standaard, dient u voor uw eigen afleesapparatuur te zorgen.
  • Paspoort voor gezelschapsdieren
    Documentatie is vereist in de vorm van een paspoort waarin de erkende dierenarts in het land van herkomst alle noodzakelijke maatregelen genoteerd heeft.
  • Meldplicht bij de douane
    Bij binnenkomst in Zweden met uw hond(en) en/of kat(ten) bent u verplicht zich aan de grens te melden en alle vereiste documenten te overleggen.
  • Mag de hond loslopen?
    Van 1 maart tot 20 augustus moeten honden aangelijnd zijn. Buiten deze periode mogen honden loslopen, vooropgesteld dat u de hond volledig onder controle heeft.
    Eventuele uitzonderingen op bovenstaande zijn vastgelegd in plaatselijke reglementen.
  • Uit eten gaan
    In Zweden mogen honden niet mee naar een restaurant. Soms heb je geluk op een terras, maar ga er niet van uit. Jammer, maar helaas niets aan te doen.

HET VERKEER IN ZWEDEN

In Zweden geldt net als bij ons HOUDT JE GEWOON AAN DE MAX. SNELHEDEN! Het enige verschil is dat de kosten van een snelheidsovertreding in Zweden vele malen hoger zijn dan bij ons. 10 km te snel is al bijna 300 euro! (Ook dit is eigen ervaring!) Flitspalen worden al vroeg genoeg aangegeven (hastigheds cameror) en flitsen ook het tegemoetkomend verkeer en geloof me, het flitslicht blijft nog lang op je netvlies staan want infrarood flitslicht hebben ze niet of nauwelijks. Laserguns, zijn het favoriete gebruiksvoorwerp van de Zweedse diender.

Alcohol en verkeer gaan al Überhaupt niet goed samen maar in Zweden is dit nog erger en ben je zonder pardon je rijbewijs kwijt als je met alcohol op achter het stuur kruipt. Dit geldt trouwens ook voor het besturen van een motorbootje.

Winterbanden: Deze zijn verplicht tussen 1 december en 31 maart, ook voor buitenlanders. Buiten deze periode heeft de politie de bevoegdheid om te bepalen of er sprake is van winterse omstandigheden. Als je onder winterse omstandigheden betrokken raakt bij een ongeval kun je (mede) aansprakelijk gesteld worden als je op zomerbanden rijdt. Ons advies, ga je in het najaar of voorjaar (tussen oktober en mei) naar Zweden, monteer winterbanden!

Een opmerkelijk goed gebruik in Zweden is de rust die de Zweed in zijn verkeersbeeld heeft, hij wacht liever 15 tellen langer met de weg opdraaien dan dat hij hem er nog even snel voor zet, hij rijdt aanmerkelijk rustiger, geeft liever voorrang dan dat hij het neemt, gebruikt veel sneller zijn “groot licht” dan wij en houdt zich veel meer aan de snelheden dan wij. Een ander goed gebruik is het inhalen op de brede tweebaans wegen: een langzamere weggebruiker gaat hier uiterst rechts rijden om een snellere achterligger voorbij te laten gaan. Vaak gaat dit na afloop gepaard met het knipperen van de alarmlichten (of richtingaanwijzers) als bedankje wanneer hij heeft ingehaald. Uiteraard bedanken wij dan beleefd terug met een kort grootlicht signaal. (Dit is trouwens een leuk spelletje als u met kleinere kinderen reist.)

Nog een laatste tip van ons: rijd vooral in schemering en het donker rustig ivm het veelvuldig wild wat in Zweden echt voorrang neemt bij het oversteken!! Je ziet het wild 9 van de 10 keer echt niet vroeg genoeg om tijdig te kunnen remmen. Gebruik daarom al in vroeg stadium uw grootlicht (ook in de schemering) om het wild aan de reflectie in de ogen eerder te kunnen zien.

Boodschappen en pinnen

In de omgeving (minder dan 10 km) zijn met name de COOP en de ICA de supermarkten om je dagelijkse boodschappen te doen. De openingstijden zijn voor onze begrippen zéér ruim. Zo zijn de supermarkten 7 dagen per week geopend en van ma t/m za van 09.00 uur tot 21.00 uur geopend en op zondag van 11.00 uur tot 21.00 uur. Je kunt nagenoeg overal met je bankpas (maestro) betalen. Daarnaast kun je contant geld opnemen bij alle pinautomaten.